Sifonik Sistem Nedir?
Sifonik Sistem Nedir? Sifonik Süzgeç Nasıl Çalışır? Sifonik sistem çatılarda bulunan vakumlu yağmur drenaj sistemidir. Geçmişte yağmur drenaj sistemi olarak sadece geleneksel sistem kullanılmaktaydı. Geleneksel sistemde yağmur sularının doğal akışın hava ile yer değiştirerek borular içerisinden akması ve yatay hatlara zorunlu verilen 2-3 derece eğim çalışmaktadır. Bu sistemde boru içerisinde su ve hava birlikte çalıştığından dolayı boru tam kapasite su ile dolu olarak çalışamaz.
Sifonik Süzgeç Nasıl Çalışır?
Vakumlu drenaj sistemi olan sifonik sistemler boruların tamamen su ile dolmasıyla çalışmaktadır. Yatay hatta verilen 0 % eğim ve hesaplama sonucunda bulunan düşük çaplar ile sistemin önce tam olarak su ile dolması sağlanır. Tam olarak su ile dolan ve içinde hava barındırmayan ortamda su yatay hattan dikey hatta geçerken beraberinde vakum etkisi yaratır. Bu vakum sayesinde suyun hızı ve debisi artar. Boruların tamamen doldurulması ile boru çapları geleneksel sisteme göre yarı yarıya azalır. Yatay hatta çok uzun mesafelere eğim olmadan borulama yapılabilir. İniş sayıları geleneksel sisteme göre çok daha azdır. Sifonik sistemler oluşan yüksek debi sayesinde kendi kendine temizleme yaparlar.
Sifonik yağmur suyu drenaj sistemindeki vakum etkisi; sistemin tamamen dolu çalışmasını sağlamaktadır. Vakum etkisi sonucu yatay eğim zorunluluğu ortadan kalmakta ve geleneksel sistemlere göre daha düşük çaplardaki borular kullanılabilmektedir. Sifonik sistemlerde Yatay hatta çok uzun mesafelere eğim olmadan borulama yapılabilir. Sifonik sistem temelde akışkanın enerji denkliği prensibinden yararlanarak suyun herhangi bir eğime gerek kalmadan oluktan ya da çatıdan tahliye edilmesidir. Bu karmaşık hidrolik hesabın çözümü için Bernoulli’nin akış denkleminden yola çıkılarak yapılmıştır. Sistem basınç farklarını ve akış hızını dengelemek için farklı çaplarda boru kullanmayı gerektirir. Bu farklı materyallerin kullanımında kayıpları azaltmak önemlidir. Sifonik sistem meteorolojiden alınan standart zamanlarda görülen en büyük yağış değeri raporlarına göre son 50 yılda, 10 dakika için görülen en büyük yağış değeri baz alınarak hesap edilir. Süzgecin girdap kırıcı yapısı sayesinde suyun sisteme dönerek girmesini engelleyerek sistemin hava almamasını ve çok katlı yapısı ile sistemin sürekli aktif çalışmasını sağlar. Contalı birleşim kullanılmadığı için sistem içine hava girişi önlenir ve zamanla conta bozulmalarından kaynaklanacak sızdırmazlık sorunları çözülmüş olur.
SİFONİK SİSTEMİN AVANTAJLARI
Sistem %100 doluluk oranı ile çalışır ve bu sayede büyük boru çaplarının kullanılmasına gerek kalmaz. Boru çağı geleneksel sistemin neredeyse yarısı kadar olmaktadır.
Minimum sayıda süzgeç kullanılır.
Dikey iniş ve yer altı borularının daha az kullanılması ile daha az işçilik ve malzeme maliyeti oluşur.
Sistemin yüksek debide çalışması sonucu kendi kendine temizleme özelliği ile tesisatın tıkanma riskinin olmaması
Altyapı çalışması gerektirmez
Özel askılama sistemi ile boruların genleşmesinden dolayı yarattıkları hareketlerin kontrol altına alınabilmesi ve dolayısıyla daha güvenilir bir tesisat özelliği
Contalı birleştirme sistemi kullanılmadığı için sızıntı sorunu yaşanmaz.